L’al·lèrgia alimentària pot afectar a nens i adults. En els primers anys de vida, les causes més freqüents d’al·lèrgia alimentària són els làctics i l’ou. En adults, predominen els casos d’al·lèrgia a fruites i mariscs.
Les manifestacions d’una reacció al·lèrgica a un aliment inclouen picor oral, faves, inflors, símptomes digestius i manifestacions respiratòries. Algunes persones poden tenir una reacció greu anomenada anafilaxi.
Com podem evitar aquestes reaccions? La forma més efectiva és no consumir els aliments que causen els problemes. Per a això, és important revisar les etiquetes dels productes alimentaris. Les persones amb al·lèrgia alimentària sempre han de portar adrenalina autoinjectable per utilitzar-la en cas de reacció anafilàctica.
Aliments que causen la majoria d’al·lèrgies alimentàries.
Cacauets: Es tracta d’una de les causes més comunes d’episodis d’al·lèrgia greu. Encara que estem acostumats a classificar-los en la categoria de fruits secs, en realitat pertanyen al grup del llegum.
Ous: Provoquen al·lèrgia sobretot en nens. La majoria de les proteïnes que desencadenen una al·lèrgia es troben a la clara d’ou (albúmina).
Fruits secs: Ametlles, anacards, avellanes, nous, pinyons i pistatxos són alguns dels fruits secs que causen reaccions al·lèrgiques amb més freqüència.
Llet de vaca: Són al·lèrgens comuns a causa de les proteïnes de la llet com la lactoglobulina, lacto albúmina, caseïna i sèrum.
Blat: No hem de confondre l’al·lèrgia al blat amb la malaltia celíaca, ja que poden tenir símptomes digestius similars.
Marisc: La proteïna més freqüentment implicada en l’al·lèrgia al marisc és la tropomiosina. No necessàriament una persona al·lèrgica al marisc ho és també al peix, perquè no contenen les mateixes proteïnes.
Peix: L’al·lèrgia a aquest aliment és comú i sol afectar al voltant del 2% dels adults. A diferència d’altres al·lèrgies, pot aparèixer en edat adulta en forma de vòmits, diarrea (en els casos més lleus) o una reacció més greu.
Algunes fruites: cireres, préssecs, prunes o albercocs són algunes de les fruites que s’associen amb més freqüència a reaccions al·lèrgiques en adults.
Aquests aliments representen aproximadament el 90% de totes les reaccions al·lèrgiques. Se’ls sumen la soja, el sèsam i la mostassa.