La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria crònica de la pell, que cursa en forma de brots. El més habitual és que la pell aparegui seca, rugosa, envermellida i amb picor. L’origen de la malaltia és multifactorial, podem considerar que hi ha una base genètica en la qual actuen tant factors externs com interns.
Quins factors influeixen?
Barrera cutània. L’integritat de la barrera cutània en l’atòpic està alterada i això facilita la pèrdua transepidèrmica d’aigua i l’entrada de certs bacteris patògens que s’associa amb l’aparició de brots i empitjorament de la dermatitis.
Genètica. Els antecedents de rinitis al·lèrgica, asma o DA poden trobar-se en el 60-70% dels pacients atòpics. De fet, els antecedents familiars d’atòpia constitueixen un dels majors factors de risc pel seu desenvolupament. Estudis recents genètics indiquen que existeixen diversos gens alterats compartits entre els pacients amb DA.
Resposta immune. La resposta de les defenses del cos i la pell en l’ atòpic també funcionen de manera anòmala. Els receptors que ajuden en la defensa contra els bacteris a la pell, s’activen iniciant així el procés inflamatori que caracteritza aquesta malaltia.
Factors externs
Temperatura, humitat i radiació. Les baixes temperatures augmenten la irritabilitat de la pell i la baixa humitat accelera la pèrdua transepidèrmica d’aigua i condiciona una major activació de sistema immune. La calor és nociva per a la pell dels pacients atòpics, no és ben tolerada, provoca una major sudoració, canvis en el pH de la suor, major alcalinitat i, per tant creixement bacterià. El curs clínic de la DA té variacions estacionals, exacerbant-se amb el fred intens o amb la calor excessiva. La radiació UV pot disminuir la severitat dels símptomes en alguns pacients amb DA.
Irritants i contacte. L’aigua dura, que té un alt contingut d’ions minerals com el calci i el magnesi, agreuja la pell. La roba, juga un paper important en l’evolució de la DA. Tota la roba en contacte amb la pell ha de ser preferiblement de cotó, i evitar els teixits de llana i de fibra sintètica. La rentada de la roba ha de ser amb sabó no detergent o detergent suau i no s’han d’aplicar suavitzants.
Hàbits de neteja. La dutxa diària d’aigua tèbia durant pocs minuts ajuda a reduir la clínica.
Dieta. En principi, es recomana menjar de tot, si l’Al·lergòleg no ha diagnosticat al·lèrgia alimentària i no ha dit el contrari no cal evitar cap aliment.
Estrès. Pot influir en l’exacerbació de la DA.