933 293 925 info@alergocat.cat

No és gens difícil identificar els plataners a pobles i ciutats de Catalunya;  són els arbres més populars de la ciutat de Barcelona.  Els plàtans van ser triats com espècie dominant del sud d’Europa pel seu ràpid creixement, la seva adaptació a les condicions adverses com la contaminació i per la immensa  ombra que són capaços de proporcionar. En condicions òptimes poden arribar fins als 40 metres.

El plàtan d’ombra pertany a la família de les platanàcies, i és important no confondre aquest arbre amb el plataner que dóna plàtans o bananes com fruit. Malgrat que el seu nom pot crear confusió, els al·lèrgics a aquest pol·len poden ingerir bananes o plàtans sense problemes.

El plàtan presenta una pol·linització curta i molt intensa el mes de març i especialment durant el mes d’abril. Durant aquests mesos, els al·lèrgics aquest pol·len poden presentar  manifestacions molt variables com rinitis, conjuntivitis, picor al paladar faringe, tos, així com episodis d’asma.

No hem de confondre l’al·lèrgia al pol·len amb les irritacions a les mucoses que poden causar els fruits del plataner quan es dispersen.

Segons els resultats obtinguts en un estudi dut a terme per investigadors de la UAB, i en un context de canvi climàtic, les temperatures altes per a l’època i les concentracions atmosfèriques elevades de diòxid de carboni, faciliten la producció pol·línica de les plantes. Si tenim en compte que el pol·len de plataner és altament al·lergogen, amb un clima càlid i  en entorns urbans, les concentracions pol·líniques són molt agressives.

Si plou, millorarà la situació?

Anirà bé, rentar l’atmosfera de pol·len facilitarà menys patiment als al·lèrgics; però com a contrapartida les precipitacions poden afavorir la pol·linització d’ espècies que ho fan més tard, com les gramínies, olivera, parietària, artemísia, blets, plantatge, etc.

On podem consultar les previsions pol·líniques?

A Catalunya la xarxa aerobiològica de Catalunya (XAC)  estudia  la diversitat i els nivells de pòl·lens i espores de fongs de l’aire. El document de predicció setmanal es pot consultar per internet (PIA: Punt d’informació  aerobiòlogica)  i a través de les xarxes socials, tant a través de Twitter com per Instagram. També hi ha apps que es basen en les prediccions de la XAC: El Temps, per a Android, i PolenCat, per a Android i iOS. També podem accedir a les dades a través d’Alexia Skills d’Amazon.

A més,  existeix una app que s’anomena Planttes, un projecte de ciència ciutadana que informa  sobre la presència de plantes al·lergògenes a l’entorn i del seu estat fenològic.

Si vols veure les recomanacions per a pacients  amb al·lèrgia a pol·len, visita la nostra web