933 293 925 info@alergocat.cat

Tenim el costum d’associar l’al·lèrgia al pol·len amb la primavera. Però has pensat que existeixen pol·lens en altres estacions de l’any ?

L’estació de l’hivern, i durant aquests mesos més freds, el pol·len de xiprer constitueix la principal causa de processos al·lèrgics respiratoris. El  període de pol·linització d’aquest arbre es concentra en els mesos de gener a març i a principis de la primavera.

El xiprer forma part de la família de les cupressàcies, formada per diversos gèneres i espècies presents en el nostre entorn. Es troben plantats en places, parcs, jardins i són habituals en cementiris, s’utilitzen com a tanques  a les cases  i com barreres per a separar els cultius.

La pol·linització de cupressàcies ve determinada per la climatologia, en aquest fenomen influeix la temperatura, la llum solar, el vent i les pluges a més de les conseqüències directes del canvi climàtic sobre l’al·lèrgia.

Quins símptomes causa l’al·lèrgia al pol·len de xiprer ?

Clínicament, es pot confondre amb un refredat comú  a causa de la seva aparició a l’ hivern. La majoria dels pacients presenten  símptomes nasals (esternuts, congestió nasal, mucositat) i oculars (conjuntivitis), encara que cada vegada  s’estan observant més casos d’asma bronquial; afectant de forma important la qualitat de vida de la persona sensibilitzada.

On podem consultar les previsions pol·líniques?

A Catalunya la xarxa aerobiològica de Catalunya (XAC)  estudia  la diversitat i els nivells de pol·lens i espores de fongs de l’aire. El document de predicció setmanal es pot consultar per internet (PIA: Punt d’informació  aerobiòlogica)  i a través de les xarxes socials, tant a través de Twitter com per Instagram. També hi ha apps que es basen en les prediccions de la XAC: El Temps, per a Android, i PolenCat, per a Android i iOS. També podem accedir a les dades a través d’Alexia Skills d’Amazon.

A més,  existeix una app que s’anomena Planttes , un projecte de ciència ciutadana que informa  sobre la presència de plantes al·lergògenes a l’entorn i del seu estat fenològic.

Si vols veure les recomanacions per a pacients  amb al·lèrgia a pol·len, visita la nostra web.