933 293 925 info@alergocat.cat

Els corticoides tòpics són un tractament antiinflamatori fonamental en molts processos que afecten la pell com poden ser les dermatitis, les picades, la psoriasi  entre moltes altres.No obstant això, la por a l’ús de corticoides tòpics és un problema creixent  entre els  pacients.

Per què existeix la fòbia social als corticoides tòpics?

Per la confusió dels efectes secundaris que  produeixen els corticoides sistèmics (o generals).

Són segurs els corticoides tòpics?

Les cremes de corticoides són  una medicació eficaç i segura si s’utilitzen quan estan indicats i seguint les instruccions mèdiques.   En aplicar-los sobre la pell, la proporció que passa a la sang acostuma a ser molt baixa i en molts casos insignificant.

Quan es produeixen els  efectes secundaris?

Els efectes secundaris amb corticoides tòpics són molt poc freqüents  i només es produeixen quan es realitzen tractaments:

  • perllongats amb corticoides d’alta potència (ex, clobetasol).
  • sense períodes de descans.
  • quan s’apliquen de forma inadequada.

Quins són els efectes secundaris locals?

Els efectes secundaris més freqüents són: atròfia de la pell (la pell s’afina: aspecte de «paper de fumar»), aparició d’estries cutànies, pèrdua progressiva de l’eficàcia del tractament i acne entre d’altres. Si aquest tractament es realitza sota la supervisió d’un metge, no hi ha cap motiu per preocupar-se.

Es pot ser al·lèrgic als corticoides tòpics?

Sí, hi ha persones al·lèrgiques a determinats grups de corticoides.Caldria sospitar en casos de dermatitis recurrent o persistent, en pacients  amb signes d’ús crònic o excessiu que no responen al tractament tot i seguir una pauta aparentment adequada.En aquests casos en poden realitzar proves d’al·lèrgia per determinar quin és el tipus implicat i quins altres es poden administrar amb seguretat.