933 293 925 info@alergocat.cat

Els bons companys de vida, les mascotes, poden provocar al·lèrgia. Els símptomes que causa l’al·lèrgia a animals pot ser rinitis, conjuntivitis, asma o urticària de contacte. Les al·lèrgies a animals més freqüents són als gats i als gossos, però també es produeixen  pel contacte amb hàmsters, conill d’índies, cavalls, ocells i  aus de corral. En el cas dels cavalls s’ha comprovat en alguns pacients  que els símptomes es produeixen en espectacles o  altra mena d’esdeveniments encara que es mantingui una certa distància.

Quan diagnostiquem aquesta patologia, molts dels comentaris són, “però si jo sempre he tingut gos”, doncs aquí tenim la resposta.  Perquè es manifestin els símptomes  és necessari que el pacient sigui atòpic, és a dir, que ja tingui una predisposició congènita, que hi hagi una exposició continuada durant un cert temps i una concentració elevada a l’ambient d’aquests al·lèrgens de manera que la quantitat sigui suficient per sensibilitzar.

Tanmateix als pacients al·lèrgics als àcars de la pols domèstica  també els recomanem no tenir mascotes de pèl perquè acumulen àcars i augmenten la seva concentració ambiental.

Així doncs, les mascotes poden suposar un problema  al·lèrgic en persones atòpiques amb símptomes més o menys greus. Aquest problema s’agreuja moltes vegades amb l’alt nexe psicològic entre la mascota i la família que dificulta la prevenció i el tractament.

Quina és la millor solució per evitar els símptomes?

El tractament més eficaç en tots els casos és evitar el contacte i la convivència amb l’animal.

Què puc fer si vull tenir una mascota a la qual sóc al·lèrgic?

Malgrat que la millor prevenció i tractament és evitar el contacte, si decidiu mantenir la mascota a la llar, recomanarem altres tipus de mides preventives.

  • Ventilar freqüentment l’habitatge.
  • Evitar tocar a l’animal.
  • Intentar rentar l’animal una vegada cada quinze dies.
  • Restringir el seu accés al dormitori.
  • Netejar a fons amb aspirador amb filtres HEPA.
  • Aplicar locions específiques. Actualment hi ha un producte al mercat que nosaltres recomanem molt sovint. Aquest producte s’anomena Vetriderm i és de la casa Bayer. És una loció que s’aplica sobre la pell i el pèl de l’animal i redueix eficaçment els símptomes relacionats amb l’al·lèrgia. S’utilitza per gats, gossos i d’altres mamífers com conills d’índies, conills, hàmsters,etc .S’aplica fàcilment amb un drap impregnat  a pèl i a contrapèl un cop a la setmana.

Aquestes mesures són necessàries encara que a vegades són insuficients. En el cas de no poder evitar l’animal i segons li indiqui el seu al·lergòleg, es pot  plantejar una vacuna  o immunoteràpia especifica amb extractes d’al·lèrgens d’animals.