933 293 925 info@alergocat.cat

Les vacunes contra la Covid-19  són una intervenció essencial per controlar la situació actual de la pandèmia. A Europa hi ha tres vacunes indicades per a la immunització activa per prevenir la malaltia: Pfizer, Moderna i Astra-Zeneca.  En primer lloc, cal ressaltar que la seguretat de les vacunes està plenament garantida.

En els darrers anys  s’han detectat  reaccions  greus a medicaments que contenen excipients, que són difícils de detectar i alhora podrien estar infradiagnosticades.

Els excipients de les vacunes a més de poder produir reaccions al·lèrgiques immediates com anafilaxi, urticària i angioedema, també estant  involucrats en reaccions retardades com la dermatitis al·lèrgica de contacte. En el cas concret de la vacuna de Pfizer, conté POLIETILENGLICOL 2000 (PEG) i la vacuna Moderna a més, conté trometanol.  Per altra banda, la vacuna d’Astra Zeneca  conté el polisorbat 80 (E 433) semblant al PEG. Els polisorbats deriven  dels PEG, però tendeixen a ser de pesos moleculars més baixos, de manera que és molt menys probable que provoquin una reacció al·lèrgica.

El polietilèglicol (PEG), també conegut com a macrogol, és un additiu en medicaments, productes sanitaris, cosmètics i alimentaris. Els polisorbats són també utilitzats en tots tipus de medicaments. El trometanol es troba en la composició de productes cosmètics i medicaments.

L’ excipient declarat oficialment amb capacitat de causar reaccions al·lèrgiques és el PEG, un al·lergen ocult d’alt risc que pot induir reaccions al·lèrgiques difícils de detectar.

Quines són les proves per detectar al·lèrgia als components de la vacuna  contra la  Covid -19?

En l’actualitat, existeixen extractes comercialitzats  per a realitzar el diagnòstic de reaccions retardades mitjançant les proves epicutànies amb aquests exicipients.

En resposta als dos casos d’anafilaxi detectats al Regne Unit, s’ha comercialitzat un kit específic per la prova cutània de PEG pel diagnòstic de les reaccions al·lèrgiques immediates. La prova es realitza en prick test utilitzant diferents solucions del producte  de manera seqüencial. És un mètode no invasiu útil com a eina de diagnòstic per detectar individus potencials en risc.

Per tant, les reaccions al·lèrgiques s’han de considerar abans d’administrar la vacuna  i caldrà descartar vacunar  als que mostrin una hipersensibilitat a PEG i anàlegs.

Recomanem en persones amb  al·lèrgies a altres vacunes o medicaments amb els components  presents en la vacuna Covid-19 i amb reaccions al·lèrgiques greus en general, realitzar un estudi al·lergològic  per poder identificar les substàncies desencadenants de la reacció.