933 293 925 info@alergocat.cat

És un subtipus  d’urticària crònica induïble, que consisteix en un enrogiment, picor de la pell i aparició de faves després del contacte de la pell amb aigua a qualsevol temperatura. En general, els símptomes són lleus, persisteixen minuts o hores  i no s’acompanyen de manifestacions sistèmiques. És de causa desconeguda i és una de les urticàries més infreqüents i invalidants.

En alguns pacients la malaltia es pot combinar amb altres urticàries induïbles, com la urticària colinèrgica que es desencadena per augment de la temperatura corporal (exercici, calor o situacions d’estrès) o la urticària per fred, en què els faves poden aparèixer després de l’exposició a l’aigua freda, però no amb aigua tèbia o calenta.

El diagnòstic s’estableix per la història clínica i el test d’exposició  amb el desencadenant. La forma més habitual en la pràctica clínica consisteix a submergir l’avantbraç del pacient en aigua amb independència de la temperatura de l’aigua. Un altre mètode consisteix en l’aplicació d’una compresa xopa amb aigua a temperatura ambient i mantinguda en el terç superior de l’esquena durant uns  15 – 30 minuts.

Tractament:

  • Evitar en el possible el contacte perllongat amb l’aigua, així com la immersió en piscines, rius i llacs, ja que incrementa el risc de presentar reaccions sistèmiques.
  • Si els símptomes són intensos, és útil l’administració d’un antihistamínic unes 2 hores abans de prendre el bany.
  • Utilitzar cremes barrera abans del contacte amb aigua. La protecció de la pell mitjançant l’aplicació prèvia d’un oli inert o lanolina, pot permetre a aquests malalts realitzar esports aquàtics.
  • Altres tractaments comprenen corticoides o tractaments biològics.